Μαρμελάδα Μανταρινιού (Mandarin Marmalade)


Mandarins
Ο κάμπος της Αργολίδας είναι γεμάτος από εσπεριδοειδή και  ειδικά στην περιοχή που μένουμε εμείς στην Ασίνη, η μεγαλύτερη καλλιέργεια είναι οι μανταρινιές.  Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες όπως τα κλεμεντίνια και τα νόβα αλλά υπάρχει και μια τοπική ποικιλία, η λεγόμενη κοινή μανταρινιά, που παρόλο που είναι αντάξια των μανταρινιών της Χίου (Citrus deliciose tenore), που πρόσφατα έχουν χαρακτηριστεί και ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), δεν έχει κάνει κάτι κανείς υπεύθυνος στην Αργολίδα, για να τα αναδείξει.  Η ποικιλία αυτή, παρόλο που έχει πολλά κουκούτσια, είναι ζουμερά και έχουν την πιο υπέροχη γεύση και άρωμα απ’ όλα τα μανταρίνια.  Έχω φτιάξει διάφορα με όλες τις ποικιλίες αλλά ότι έχω φτιάξει από την κοινή μανταρινιά υπερτερεί σε γεύση και άρωμα.

Mandarins

The Argolic plain is full of citrus trees and in Assini where we live, most of the orchards are cultivated with mandarins.  There are a few varieties of mandarins such as clementines or nova which most people prefer but there is also a local cultivar, similar to that of Chios (Citrus deliciose tenore) which is just called “the common mandarin” which has lots of pips in it but has an amazing taste and is full of juice and aroma.  I have made jam using all varieties but the one I made using the common one is by far the best.

Mandarins

Η φίλη και γειτόνισσα μου Μ., μου έδωσε μια κλούβα μανταρίνια.  Δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι για τα μανταρίνια σαν φρούτο, αλλά φάγαμε μερικά.  Ο χυμός όμως είναι υπέροχος και στύψαμε αρκετό χυμό για να πιούμε αλλά και πάλι δεν τελείωναν.    Έτσι στρώθηκα και έφτιαξα δύο φορές μαρμελάδα μανταρίνι και ακόμη υπάρχουν πάρα πολλά.  Τη δεύτερη φορά που την έφτιαξα χρησιμοποίησα απλή κρυσταλλική ζάχαρη επίτηδες για να μην πήξει τελείως, για να τη χρησιμοποιώ σε γλυκά.  Σχεδόν μοιάζει με γλυκό του κουταλιού όπου η φλούδες διατηρούνται σε ένα παχύ και υπέροχο αρωματικό συρόπι.

My friend and neighbour M., gave me a box with mandarins.  I am not really fond of mandarins as a fruit but we did eat some.  However, I do love its juice and after squeezing a lot to drink, there were so many left that I decided to make marmalade.  I made two batches.  One was made partly using jam sugar and the marmalade set perfectly.  The second batch was made on purpose using granulated sugar as I did not want it to set, in order to use it in various desserts.  The peel is preserved in a wonderful thick and aromatic syrup.

Mandarin Cake

Το πιο πάνω κέικ είναι ένα Κέικ Μανταρινιού, στο οποίο χρησιμοποίησα το χυμό και το ξύσμα αλλά και άλλο χυμό και τη δεύτερη μαρμελάδα για να φτιάξω ένα συρόπι με το οποίο έβρεξα το κέικ.

The above is a Mandarin Cake, in which I used both the juice and zest as well as a syrup I made using the second marmalade.

Pork with mandarin

Επίσης έφτιαξα αυτό το χοιρινό με μανταρίνι.

Τα υπόλοιπα μανταρίνια εξακολουθώ να τα χρησιμοποιώ σε φαγητά και σε γλυκά και ελπίζω κάποια στιγμή να βρω καιρό να βάλω τις συνταγές.

I also made a pork recipe using mandarins.

I am still using some of the leftover mandarins in sweet and savoury recipes, which I hope to post soon.

Mandarin and Jam sugar

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτιάχνουμε μαρμελάδα αλλά προτιμώ αυτή τη μέθοδο γιατί ξεπικρίζει τη φλούδα.  Η ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε εξαρτάται εάν το φρούτο είναι γλυκό από μόνο του ή ξινό.  Εάν, όταν το δοκιμάσετε το βρείτε ξινό, θα προσθέσετε για κάθε κιλό φρούτο, άλλα 200 – 300 γραμμάρια ζάχαρη.  Επειδή η περισσότερη πηκτίνη βρίσκεται στις φλούδες, με το ξεπίκρισμα φεύγει η περισσότερη πηκτίνη και έτσι την αντικαθιστώ με ζάχαρη που περιέχει πηκτίνη ή με άλλη ειδική πηκτίνη για μαρμελάδες.  Προσοχή!  Νερό δεν βάζω καθόλου.

Mandarin Marmalade finished

I am sure there are many other ways to make this marmalade but I prefer to stick to this method because this helps to remove the bitterness from the peels, which lot of people do not like. The amount of sugar to be used will depend if the fruit is sweet or sour. When trying the fruit, if it is tart, add to each kilo of fruit, about 200 to 300 grams more sugar. Because most pectin is in the peel, by boiling the fruit and discarding the juice, in order to remove the bitterness, most of the pectin is removed, so I have to replace it with sugar containing pectin or add gelfix in order to help it set.  Please note that no water is added.

Pectin

Εάν δεν θέλετε να ξεπικρίσετε τη μαρμελάδα, θα βάλετε και νερό μέχρι να τα σκεπάσει  για να γίνει η μαρμελάδα και δεν θα χύσετε το νερό αυτό.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο κρυσταλλική ζάχαρη.

Mandarin Marmalade

Τα βράζουμε για αρκετή ώρα μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Βλέπετε στην κατσαρόλα το πρώτο σημάδι και πόσο κατέβηκε στο τελικό στάδιο.

sterlizing jars

If you don’t mind the bitterness in the marmalade, you will have to add some water to cover the fruit, which don’t discard and use only granulated sugar.  You will have to boil it until it is considerably reduced.  You can see above how much it has been reduced from the marks on the pot,

Marmalade

Εάν η μαρμελάδα παρασκευαστεί με σωστό τρόπο διατηρείται για μήνες ή και χρόνια χωρίς να χρειάζεται ψυγείο.  Ήδη έχω Μαρμελάδα με Τέσσερα Εσπεριδοειδή που έφτιαξα πέρσι το χειμώνα και είναι τέλεια.  Η συνταγή βρίσκεται στο δεύτερο τόμο του Αγγλικού βιβλίου μου, που ελπίζω να ετοιμάσου στους προσεχείς μήνες.  Εκείνη η συνταγή έχει γίνει με διαφορετική μέθοδο.

If the marmalade is cooked properly it can be preserved for months, even years storing it in the closet.  I still have the Four Citrus Marmalade, which I made last winter and the recipe is included in my cookbook Mint, Cinnamon & Blossom Water Flavours of Cyprus, Kopiaste!. The method I used for that marmalade is different from this one.

Μαρμελάδα Μανταρίνι, συνταγή της Ήβης

Γίνεται:  περίπου 3 κιλά

Υλικά:

  • 4 κιλά μανταρίνια
  • 1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κιλό ζάχαρη μαρμελάδας
  • 4 φύλλα αρμπαρόριζας
  • ¼ κούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Στύβουμε το χυμό.  Κρατάμε τις φλούδες και αφαιρούμε από μέσα οτιδήποτε έχει μείνει.  Τα τυλίγουμε με τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι ή τούλι.
  2. Βράζουμε τα μανταρίνια για πέντε λεπτά.  Τα αφήνουμε στο μάτι μέχρι να κρυώσει.  Τα στραγγίζουμε, βάζουμε ξανά νερό και επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά.
  3. Όταν κρυώσουν θα τα στραγγίξουμε και μια-μια φλούδα θα την καθαρίσουμε από μέσα να φύγει σχεδόν όλο το άσπρο μέρος και να μείνει καθαρή η φλούδα.  Την ψιλοκόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες και μετά σε μικρότερα κομματάκια.
  4. Βάζουμε τις φλούδες μαζί με τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και το χυμό σε μία μεγάλη κατσαρόλα.  Δένουμε τα κουκούτσια καλά και τα βάζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.  Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη βάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά, ανακατεύουντας κατά διαστήματα.  Όταν βράσει χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσέχουμε να μην ξεχυλίσει.
  5. Βράζουμε για μισή ώρα και όταν βλέπουμε αφρό από πάνω τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
  6. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσσει.
  7. Ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά για άλλη μισή ώρα.  Ξαφρίζουμε εάν χρειάζεται.  Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και την ξαναφήνουμε να κρυώσει.
  8. Η όλη διαδικασία κρατάει γύρω στα 30 λεπτά.  Όταν κρυώσει η μαρμελάδα θα πρέπει να έχει πήξει.   Εάν δεν πήξει σ’ αυτό το στάδιο θα πρέπει είτε να την αφήσουμε αραιή σαν γλυκό του κουταλιού το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά ή να την ενισχύσουμε με πηκτίνη (gelfix) που πωλείτα στα σουπερμάρκετ.

Mandarin Marmalade, recipe by Ivy

Makes:  about 3 kilos

Ingredients:

  • 4 kilos mandarins
  • 1kilo granulated sugar
  • 1 kilo sugar jam
  • 4 leaves of fragrant geraniums
  • ¼ cup lemon juice

Directions:

  1. Extract the juice.
  2. Keep the peels and remove anything left inside. Fold the seeds and pith in a cheesecloth or tulle which tie tightly.
  3. Boil mandarin peels for five minutes. Leave them on the stove top until they cool. Drain, add fresh water again and repeat once more.
  4. When they cool, drain and remove the white part from the peels. Chop each peel into very thin strips and then into smaller pieces.
  5. Put the peels with sugar, fragrant geranium leaves and juice in a large saucepan. Add the seeds together with the remaining ingredients. Once the sugar has dissolved put the marmalade on the heat, mixing occasionally.
  6. Bring to a boil, reduce the heat slightly and be careful mixing it from time to time, as it may overflow.
  7. Boil for half an hour and whenever foam forms on top, remove it with a slotted spoon.
  8. Allow the jam to cool.
  9. Repeat this procedure for another half hour and skim if necessary. Add the lemon juice and set aside to cool.
  10. When the marmalade cools it begins to gel.  If at this point it does not gel, you can still use it to make desserts or fix it by using gelfix.

Koulouri with marmalade 2

Δοκιμάστε τη πάνω σε κουλούρι φρέσκο με, βούτυρο, χαλλούμι ή γραβιέρα και ζαμπόν ή γαλοπούλα καπνιστή ή λούντζα.  Η αντίθεση του γλυκού, λίγο πικρού και αλμυρού είναι καταπληκτική.  Δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό!

Try it on top of hot bread, with butter, halloumi or graviera cheese and smoked ham or turkey or lountza (smoked pork fillet).  The contrasting tastes of sweet, slightly bitter and salty is amazing. It is perfect for breakfast which you will never forget!

Εάν θέλετε να κερδίσετε το βιβλίο μου, δεν έχετε παρά να αφήσετε ένα σχόλιο εδώ για να μπείτε στην κλήρωση.

If you would like to win my cookbook in PDF please leave a comment here.

Mandarin marmalade nova

Other relevant recipes / Άλλες σχετικές συνταγές:

How to sterilize jars

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα

Easy Orange curd / Εύκολη Κρέμα Πορτοκαλιού

Kopiaste and Kali Orexi – Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s