Creative Halvades – Χαλβάδες.. με φαντασία


Halvas – Χαλβάς (plural Halvades) is one of our favourite desserts during Lent but I always like to make it in different flavours. This time I made the basic recipe which was divided in two parts.   In the first one I made a strawberry coulis which was used both inside and to decorate the dessert and I made the other with lots of ingredients I had in my cupboard and wanted to use.

Ο Χαλβάς είναι ένα από τα αγαπημένα μας νηστήσιμα γλυκά αλλά κάθε φορά που τον φτιάχνω, μου αρέσει να φτιάχνω και διαφορετικές γεύσεις.

Αυτή τη φορά, αφού έκανα τη βασική συνταγή το μοίρασα σε δύο μέρη.  Στον πρώτο έβαλα μέσα φράουλα, αφού πρώτα έκανα μια σάλτσα φράουλας.  Έβαλα μέσα κάποια κομμάτια και το υπόλοιπο, αφού κρύωσε το έλιωσα στο μούλτι και το χρησιμοποίησα για να το σερβίρω από πάνω.

Στον άλλο μισό χρησιμοποίησα διάφορα υλικά που είχαν περισσέψει από άλλες συνταγές.

I didn’t want to use the same mold I’ve been using for ages, so I gave it a different design by adding a smaller mold inside.

Επειδή βαρέθηκα να χρησιμοποιώ την ίδια παλιά μου φόρμα, έβαλα μέσα ένα άλλο φορμάκι και έτσι ακόμη και η φόρμα πήρε καινούργια όψη.

Halvas Katsarollas (Pot halvas), recipe by Ivy

Cooking time:  15 minutes

Ingredients:

  • 1 cup mild olive oil
  • 2 cups semolina

For the syrup

Cooking time:  5 minutes

3 cups sugar
3 -4 whole cloves
1 cinnamon stick
1 lemon peel
1 tbsp lemon juice
4 cups water

Extra ingredients:

For the Strawberry Coulis

Cooking time: 10 – 15 minutes

Ingredients

  • 500 grams fresh strawberries, cut into small pieces
  • ½ cup sugar
  • 1/4 cup water
  • 1 shot brandy or other liqueur

also

  • 1/2 cup coarsly cut and roasted almonds

Directions:

In a sauce pan prepare syrup by adding the water, sugar, lemon peels, a few cloves and a cinnamon stick. Bring to a boil and simmer for five minutes.  Set aside removing the cinnamon stick, the cloves and the lemon peel.

In another large sauce pan, heat the olive oil and add the semolina and stir constantly to roast. When it starts browning, remove from the heat and add syrup but be careful to stir constantly as this may overflow. Once the mixture has settled put it back on low heat and mix until it sets.

Divide the mixture and add the respective ingredients.

Place in a mold and let it cool down before placing in the refrigerator.

Unmold in a platter and decorate on top.

To make strawberry coulis:

Wash and cut fruit into small pieces. Put the strawberries in a frying pan, as well as sugar, water and brandy. When it starts to boil, lower heat and mix continuously for about ten minutes, or until sauce is thick. Set aside to cool.

Mix some of the strawberries (without the syrup) in the halvas and mix.

Put the remaining stawberries with syrup in a food processor and mix to make the sauce.

Leave it to cool down and then serve halvas with roasted almonds and strawberry coulis.

Store remaining sauce in the refrigerator.

Χαλβάς Κατσαρόλας,  συνταγής της Ήβης

Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Υλικά:

  • 1 κούπα καλό ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι (έβαλα μισό ψιλό και μισό χοντρό)

Για το σιρόπι:

Βράσιμο: 5 λεπτά

  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 3 -4 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Επιρόσθετα Υλικά:

Για τη σάλτσα φράουλας

Χρόνος μαγειρέματος: 10 – 15 λεπτά

Υλικά

  • 500 φράουλες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1/4 κούπας νερό
  • 1 σφηνάκι μπράντυ ή λικέρ

Επίσης

  • 1/2 κούπα χονδροκομμένα αμύγδαλα καβουρδισμένα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.  Προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, μερικά γαρίφαλα και την κανέλα  και αφού αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά να βράσει για πέντε λεπτά.  Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 1 λεπτό.  Βγάζουμε τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα και τα γαρίφαλα.

Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για να το καβουρδίσουμε.  Ανακατεύουμε για περίπου πέντε λεπτά σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίζει να ροδίζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
(Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να προσθέσετε με προσοχή το σιρόπι, γιατί θα αρχίσει να φουσκώνει και να πιτσιλλάει.  Καλό είναι να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει για να έχετε και τα δύο χέρια ελεύθερα).

Προσθέτουμε το σιρόπι σταδιακά και ανακατεύουμε συνεχώς με το άλλο χέρι, μέχρι να προσθέσουμε όλο το συρόπι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάνω την κατσαρόλα.  Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Μοιράζουμε το μείγμα και στο καθένα βάζουμε τα υλικά που θέλουμε.

Το βάζουμε σε μια φόρμα και αφού κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο.

Το ξεφορμάρουμε και το διακοσμούμε αναλόγως.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα φράουλας:

Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβους σε μικρότερα κομμάτια.  Τις βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπράντυ και το νερό. Ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.  Την αφήνουμε να κρυώσει.  Ανακατεύουμε μέσα στο χαλβά μερικές από τις φράουλες, χωρίς το συρόπι.

Τις υπόλοιπες τις βάζουμε στο μούλτι και τις λιώνουμε για να κάνουμε τη σάλτσα.

Αφού ξεφορμάρουμε το χαλβά τον σερβίρουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και σάλτσα φράουλας.

Όση σάλτσα περισσέψει τη βάζουμε στο ψυγείο.

For the second halvas, leave it in the pot until it is almost cold and mix in the chocolate because otherwise it will melt.    However, do add some while it is lukewarm as the melted chocolate inside is wonderful.

When it cools refrigerate for a few hours.

Unmold and decorate with any ingredients your like.

Chocolate Halvas

Cut 75 grams couverture chocolate (some melted inside) and some cut into small pieces and add 1/2 cup craisins (you may also add raisins) and 1/2 cup desiccated coconut.

Mix and put the mixture in a mold.

To make Chocolate topping:

  • 75 grams couverture chocolate
  • 1 tablespoon vegan margarine
  • 1/2 cup vegan syrup (I used citrus syrup from my spoon sweet)

Additional Ingredients:

  • Roasted Almonds and sprinkles.

Directions:

In a double boiler melt the chocolate and mix in the margarine and syrup.

Unmold halvas and pour the chocolate on top.

Decorate with roasted almonds and sprinkles.


Το δεύτερο χαλβά, θα τον αφήσουμε στην κατσαρόλα μέχρι να γίνει χλιαρός, γιατί εάν ρίξουμε τη σοκολάτα όταν είναι ζεστός, η σοκολάτα θα λιώσει.  Εγώ έβαλα λίγο στην αρχή και έλιωσε μέσα αλλά η λιωμένη σοκολάτα αξίζει να μπει.

Χαλβάς Σοκολάτας

Κόβουμε 75 γραμμάρια κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε στο χαλβά (λίγη όταν είναι ακόμη χλιαρός και λίγη μετά) μαζί με ½ κούπα κραίσινς (ή σταφίδα) και ½ κούπα Ινδική καρύδα και τα ανακα τεύουμε.  Βάζουμε και αυτό τον χαλβά σε μία άλλη φόρμα.

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • 75 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη νηστίσιμη
  • 1/2 κούπα συρόπι από γλυκό του κουταλιού (χρσηιμοποίησα συρόπι από γλυκό από ανάμεικτα εσπεριδοειδή)

Άλλα Υλικά:

  • Καβουρδισμένα αμύγδαλα και χρωματιστή τρούφα.

Εκτέλεση:

Λιώνουμε σε μπαιν Μαρί τη σοκολάτα.  Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το συρόπι και τα ανακατεύουμε καλά

Αφού ξεφορμάρουμε το χαλβά, τον περιχύνουμε με τη σοκολάτα.

Διακοσμούμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και τρούφα.

Update February 2012:

Orange Halvas with Chocolate

The basic recipe is the same but all the difference is made by flavouring the syrup with orange and coating it with chocolate.

In the syrup I added 1 heaped tbsp orange zest and 2 tbsp orange blossom water.

For the chocolate ganache I used 70 grams couverture chocolate which I melted in a bain mari with 1 tsp margarine.  I then mixed in (about 1/4) cup syrup from citrus spoon sweet until it reached a runny consistency again.

 Ενημέρωση:  Σαρακοστή 2012:

Χαλβάς Πορτοκαλιού με Σοκολάτα

Η βασική συνταγή είναι η ίδια με τη διαφορά ότι το αρωμάτισμα με πορτοκάλι και ανθόνερο και έβαλα από πάνω σοκολάτα.

Μέσα στο συρόπι έβαλα μια γεμάτη κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού και 2 κουταλιές ανθόνερο.

Για τη γκανάς, έλιωσα 70 γραμμάρια κουβερτούρα σε Μπαιν Μαρί και 1 κ.γ. μαργαρίνη.  Μετά έβαλα συρόπι (περίπου 1/4 κούπας) από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι μέχρι το συρόπι να ξαναγίνει ρευστό.

I am linking these recipes to Creative Concoctions #3 – Desserts, an event created by me.

See also Citrus Halvas with Coconut

 

About these ads

5 thoughts on “Creative Halvades – Χαλβάδες.. με φαντασία

  1. Pingback: Creative Halvades

  2. Pingback: Χαλβάδες με … φαντασία

  3. Pingback: Creative Concoctions #3: Desserts – Round-up

  4. Pingback: Creative Concoctions #3: Desserts – Roundup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s